waterval

De Waterval & Huize Rozenhof


Heeft u foto's, ansichtkaarten of andere waardevolle informatie over het pension of het zwembad? Neem dan s.v.p. contact op. Aanvullingen zijn welkom. 

gebiedsaanduiding waterval, zweminrichting, roeiboten & hotel Rozenhof langs de spoorlijn 

 

Aan de dalzijde van de spoorlijn - tussen Oud-Valkenburg en Schin op Geul - ligt hotel Rozenhof. Verder richting het Geuldal ligt een waterval. Nabij de waterval heeft vroeger een zwembad en een roeibootverhuur gelegen. Tussen Huize Rozenhof en de waterval ligt de weg die het verloop van de Geul volgt vanuit Schin op Geul (Oostervoetpad) naar Valkenburg (Oosterweg). Aan de bergzijde van de spoorlijn - tegenover Huize Rozenhof - lag een wachtpost.

bron: topografie AHN

bron: AHN luchtfoto


Huize Rozenhof / hotel De Waterval

Vlakbij de voormalige overweg aan de Graafstraat bouwde Harrie Caubo in 1912 een huis. Het kreeg de naam "Rozenhof". Later zou dit een pension/hotel worden. Ook veranderde de naam van "Rozenhof" in "De Waterval", en weer terug.

familie Caubo rond 1918 gefotografeerd vóór het huis

de foto is ter beschikking gesteld door Joseph H. Caubo (Harry)

Aan de achterzijde van Huize Rozenhof, aan de voet van de helling - tussen het tuinhuis en het voormalige zwembad -  loopt het Oostervoetpad van Schin op Geul naar Valkenburg.

 

Aan de rechterzijde (uit het zicht) ligt het terrein van het voormalige zwembad.

 

Gefotografeerd naar de spoorlijn toe.

bron: heemkundevereniging Schin op Geul


Een bijzonder tuinhuis?

Het tuinhuisje op de ansichtkaart heeft twee schuifdeuren. Er is één raam te zien aan de zijkant, maar voor voldoende lichtinval is het waarschijnlijk dat zich aan de andere zijkant ook een raam bevindt.

Bekend is dat de heer Caubo het vroegere wachthuisje van Schin op Geul van de spoorwegen had overgenomen¹.

 

Bij Het Utrechts Archief bevindt zich een tekening van deze voormalige abri. Het gebouwtje vertoont sterke overeenkomst met het tuinhuis op de ansicht.

 

Waarschijnlijk heeft het wachthuisje in een tweede leven dienst gedaan als tuinhuis, waarna het later  nogmaals werd verplaatst naar het zwembad →.


Foto van de voorzijde van hotel "De Waterval" vóór 1980. Gefotografeerd naar het Geuldal toe (1952?).

 

De weg aan de rechterzijde voert naar de (voormalige) overweg aan de Graafstraat.

bron: uitgave Gebr. Simons C.V.

Hotel "De Waterval" aan de dalzijde (achterzijde). Het hotel is groter geworden, maar er is nog steeds geen veranda.

 

Duidelijk zichtbaar de originele raampartijen in het midden gedeelte en de rechter vleugel. De dubbele openslaande deur rechts is van latere datum. Boven de openslaande deuren is nog een rollaag zichtbaar gelijk aan de breedte van het raam erboven.

bron: uitgave Gebr. Simons C.V.

Foto van hotel "De Waterval" vóór 1980. Het hotel is verder uitgebouwd.

 

Aan de linkerzijde de spoordijk, en aan de rechterzijde het Geuldal.

bron: afbeelding uit archief - geen verdere bronvermelding

Foto van hotel "De Waterval" vóór 1980. Aan de linker zijkant is een veranda zichtbaar.

bron: uitgeverij MUVA

Foto van hotel "De Waterval" uit 1980. Het hotel is weer verder uitgebouwd.

bron: hotel "De Waterval"

De foto hiernaast is van latere datum. Het hotel heet nu weer "Rozenhof".

bron: hotel "Rozenhof"

De Waterval

Ten behoeve van de watervoorziening voor de Schaloensmolen is er in de Geul een stuw gebouwd. Daardoor ontstaat er in de noordelijke Geultak een "waterval".  

bron: magazine Geulrand 1984

Het zwembad en de roeibootverhuur van Schin op Geul ²

Het zwembad werd gesticht door Harie Caubo. Hij was in bezit van een groot grondstuk dat grensde aan de spoorlijn en reikte tot aan de Geul bij de waterval. Naast de waterval stichtte hij in de 1920-er jaren een zwembad.

 

Gemengd zwemmen was destijds taboe. Daarom deelde een houten schutting het bassin in tweeën. Bij het zwembad werd een voormalig wachthuisje geplaatst dat dienst had gedaan in Schin op Geul. Dit huisje had Caubo van de Nederlandse Spoorwegen overgenomen. Hij bouwde er van baksteen een gebouwtje aan vast. Verder waren er 'kleedkabines' en een grote familie kleedruimte. In grote letters was op de gebouwen te lezen "zweminrichting".

bron: uitgave W. Quaden Tillie

Vanuit de geul werd het water toegevoerd. Een andere buis diende als overloop naar het lager gelegen gedeelte van de Geul achter de waterval. Er was dus altijd stromend water. Er bevonden zich twee springplanken en een toestel om te leren zwemmen.

bron: magazine Geulrand 1984

Er werden bij het zwembad terrastafeltjes en -stoeltjes geplaatst, waar de zwemmers en wandelaars een verfrissing konden nuttigen.

bron: magazine Geulrand 1984 - Harrie Caubo met zijn vrouw

De heer Caubo had drie roeiboten aangeschaft, en daarmee konden gasten tegen betaling op de Geul varen.

bron: magazine Geulrand 1984

¹ magazine Geulrand uitgave nummer 5 januari 1984 pagina 12

² diverse teksten en afbeeldingen over het zwembad en Rozenhof zijn overgenomen uit het magazine Geulrand uitgave nummer 5 januari 1984